Publicitat  
raco catala
cap
logo gran

darreres novetats:

10.08.2007
Alexa funciona Sense novetats en la darrera actualització de...
10.07.2007
L'OJD pren força Ara feia moltes setmanes i molts mesos que no...
08.02.2007
Actualització Avui he fet una bona donada d'alta de pàgines...

rss També les pots llegir a través del canal RSS
Preguntes més freqüentsQuè indica el número que apareix al rànquing?

La xifra que apareix al rànquing de Catalexa és la mateixa que apareix a la barra de navegació d'Alexa quan s'entra a la mateixa pàgina web, i que és la posició que ocupa aquesta pàgina a nivell mundial en una mitjana dels darrers 3 mesos. Tot i així, si s'entra a la pàgina d'Alexa on es donen les dades de la pàgina en qüestió, podrem trobar la posició del dia i la mitjana setmanal (darrers 7 dies), a més de la mitjana dels darrers 3 mesos. Aquesta darrera opció és però, la més estable ja que el rànquing sol tenir importants alts i baixos segons si és entre setmana, cap de setmana, festivitat, zona horària, etc.

El rànquing va de menys a més. Així doncs (en el moment d'escriure això), en la primera posició a nivell mundial hi ha Yahoo!, MSN ocupa la segona posició, i Google la tercera. Com més alta és la posició, més enrere vol dir que queda dins del rànquing.


Quina és la feina de Catalexa?

Alexa disposa d'una secció de rànquings específics per països, però com que els catalanoparlants encara no disposem d'un estat propi, hem muntat aquesta pàgina per tal de recopilar en un mateix web totes les pàgines catalanes per tal de poder valorar quines posicions ocupen entre elles, seguint només les dades que ens ofereix Alexa, amb l'aventatge que es poden veure evolucions (es mostren les 3 darreres actualitzacions).


Com determina Alexa la posició que ocupa cada pàgina en el seu rànquing?

Els usuaris s'instalen una barra de navegació al seu navegador (per ara, tan sols disponible per Internet Explorer), que envia dades referents a la nostra navegació. Aquestes dades, enviades per milers d'usuaris d'arreu del món, configuren dia a dia aquest rànquing.


Com afecta el fet que la barra de navegació d'Alexa tan sols es pugui instalar en navegadors Internet Explorer?

Tot i que hi ha disponibles alguns pedaços, la veritat és que la barra de navegació d'Alexa tan sols funciona correctament amb el navegador Internet Explorer. Això perjudica a les pàgines amb un major nombre de visites provinents d'usuaris amb altres navegadors (Firefox, Opera, Safari, etc.). Aquest fet queda reflectit en la posició de pàgines dedicades a Linux, Apple, etc. que segurament són molt més dolentes del que realment es mereixerien si la barra de navegació es pugués instalar en altres navegadors.


Detecta Alexa les pàgines amb subdomini de manera diferenciada del domini?

D'entrada, Alexa només detecta dominis (www.domini.cat). Tots els subdominis (subdomini.domini.cat) i pàgines allotjades en directoris (www.domini.cat/pagina), no són contemplats a banda. Les dades són les mateixes per a tot el domini. Per tant un domini, un subdomini i una pàgina allotjada sota el mateix domini, tindran sempre la mateixa posició.

Tot i així, d'un temps ençà, Alexa està mirant de reconèixer els webs propis (independents entre si) encara que comparteixin domini. Aquesta millora però, encara funciona en fase de proves.


Quina fiabilitat té aquest rànquing?

Nosaltres no ens dediquem a valorar res. Tan sols agafem les dades que ofereix un web, i tan sols ens limitem a posar-ho en ordre. Per tant, Catalexa té tota la fiabilitat que se li vulgui donar a Alexa, una empresa del grup Amazon. Obviament, sense les dades provinents dels navegadors diferents de l'Internet Explorer i sense llistar totes les pàgines que comparteixen domini (com la majoria de blocs del planeta), fa que encara manqui molta informació, i que aquesta sigui poc precisa.


Un web amb més bona posició que una altra a Alexa, vol dir realment que té més visites?

No forçosament. Ja hem comentat que aquestes són les dades d'Alexa, que no vol dir ni que siguin les bones, ni que siguin les dolentes. Tan sols són les dades que ofereix una empresa a partir d'uns criteris. Tenint en compte que Alexa encara li manquen dades (d'altres navegadors, per exemple), podem valorar les dades que ens ofereix d'una manera relativa, ja que mai podrem treballar amb dades absolutes (perque no les tenim). Això vol dir que quan dues pàgines web estan molt igualades al rànquing, no sabrem quina de les dues és realment la que té més visites. Però si una pàgina ocupa el lloc 30.000 i una altra pàgina ocupa el lloc 100.000, podrem deduir que la que ocupa la millor posició, segurament tindrà més visites que la que ocupa el pitjor lloc. Però de la deducció a l'afirmació hi ha un pas més que important. S'ha d'anar amb compte a l'hora de fer judicis i sentències riguroses. Insistim que les dades són relatives.


Es poden manipular les dades?

Segurament hi haurà maneres de manipular les dades, igual que es poden manipular dades d'audiències d'altres sistemes de mesures actualment en funcionament (distribució d'un diari de paper, per exemple). Això, en tot cas, no depèn en absolut dels creadors de Catalexa, sinó d'Alexa, que és la creadora d'aquest rànquing a nivell mundial, i dels seus criteris per ordenar les dades. Les dades que ofereix Catalexa són només un reflexe de les dades que ofereix Alexa en la seva pàgina web. En cas de dubte, qualsevol pot entrar a Alexa per verificar-ho.


Què vol dir PR?

PR és l'acrònim de Page Rank. El PR és una xifra amb diversos decimals que oscil.la entre el 0 i el 10, tot i que a efectes pràctics sempre s'arrodoneix perque es mostri com un nombre enter. Aquest és el valor de credibilitat que Google otorga a cada pàgina web, per tal de refiar-se més o menys dels vincles d'aquesta pàgina. Aquest criteri és la base fonamental del cercador Google, i per tant, el PR va variant cada cert temps. A millor PR, millor reconeixement per part de Google. Nosaltres pensem que és una dada més que ajuda a fer-se una idea de la magnitud de la pàgina.
© 2006 CatAlexa.com. Tots els drets reservats. - Alexa™ és una marca comercial d'Amazon Inc. - Aquesta pàgina web (www.catalexa.com) és una pàgina independent de la citada empresa, que no guarda cap mena de relació de patrocini o afiliació amb aquesta.